Tema posljednjeg panela Investicione konferencije, koja se ovog vikenda održava u našem gradu je bila „Zakonodavno-pravne pogodnosti“. Upravo ova tema je nešto što je najviše zanimalo potencijalne investitore.

Kroz panel IV konferencije „Investiraj u Trebinje“ 2017, razgovaralo se na temu registracije preduzeća, postupku dodjele koncesija, zapošljavanju stranih državljana, te programskoj podršci grada Trebinja kao i o ljudskim i ostalim resursima. Takođe, potencijalni investitori upoznali su se sa troškovima poslovanja.

Jedan od najopširnijih panela obuhvatio je i kreiranje poslovnog okruženja kroz prekograničnu saradnju, ali i priču o Akademiji za liderstvo.

Panelisti u posljednjem dijelu su bili:

Dražen Bošković – direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Željka Ružić – šef odsjeka za pravne poslove u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja, Dragan Popović – direktor Zavoda za zapošljavanje RS, filijala Trebinje, Slobodan Vulešević – izvršni direktor NVO „Centar za razvoj Hercegovine“ i Alisa Aliti Vlašić iz dubrovačke razvojne agencije „DURA“.

Odgovore na pitanja – kako najjednostavnije registrovati preduzeće u Trebinju, koje su dozvole potrebne da bi se strani državljanin zaposlio u našem gradu, ali i koje stimulativne kreditne mjere pruža Grad Trebinje te Investiciono-razvojna banka u cilju novog zapošljavanja radnika u poslovnim i ekonomskim zonama Grada Trebinja, mogli smo čuti od prvog paneliste – Dražena Boškovića.

„Grad Trebinje će subvencionisati iznos bruto plate za novozaposlene radnike u poslovnim i ekonomskim zonama, i to u 2017. godini u iznosu od  500.000 konvertibilnih maraka, a u narednoj 2018. godini Grad će subvencionisati ovaj projekat sa čak milion konvertibilnih maraka“, objelodanio je namjere lokalne administracije direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ispred Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, Željka Ružić je govorila  o regulacionim planovima atraktivnih lokacija za potencijalnu izgradnju industrijskih, stambeno-poslovnih i turističkih objekata. Poseban akcenat je stavila na poslovne zone „Zasad polje“, „Istočni logor“ i „Volujac“, te istakla da se potrebne dozvole – lokacijski uslovi i građevinska dozvola dobijaju za maksimalno dva dana.  Ovom prilikom je objasnila i dvije pogodnosti koje se odnose na gradsko građevinsko zemljište.

„Renta se umanjuje za čak 99% ako je u pitanju izgradnja poslovnih objekata, a naknada za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 25%“, naglasila je Ružić i dodala da to nije sve, jer se naknade mogu platiti u 12 mjesečnih rata.

Dragan Popović direktor trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje je govorio o ljudskim resursima, za koji su se svi prisutni složili da su i najbitniji. Predstavio je obrazovnu strukturu nezaposlenih lica, te zanimanja kojih je trenutno najveći broj prisutan na Zavodu.

„Upravo su zavšreni Javni pozivi za zapošljavanje, samozapošljavanje, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju, stimulisanje nezaposlenih lica koja su navršila 50 godina života i obrazovanje Roma. Po ovom projektu se prijavilo 207 lica za samozapošljavanje, a 120 poslodavaca je uputilo zahtjev za zapošljavanje 240 lica. Želim da naglasim da nam je jako bitan  projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije za koji smo izdvojili 500.000 konvertibilnih maraka za 500 lica“, izjavio je Popović, od koga smo saznali i da se u odnosu na 2016. godinu broj nezaposlenih u Hercegovini smanjio za 6%, a u prvih pet mjeseci 2017. godine za 1,7%.

Posljednji dio četvrtog panela posvećen je projektima prekogranične saradnje. O njima su govorili Slobodan Vulešević iz nevladinog sektora i Alisa Aliti Vlašić iz Dubrovačke razvojne agencije. Vulešević je predstavio dokument „Mehanizmi saradnje gradova Trebinje i Dubrovnik“. Cilj dokumenta je uspostavljanje višeg nivoa saradnje u svim oblastima.

„Regionalna saradnja je od suštinske važnosti za političku stabilnost, bezbjednost i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana“, istakao je direktor „Centra za razvoj Hercegovine“ i najavio sljedeću panelistikinju Alisu Aliti Vlašić iz Dubrovnika, koja je predstavila Akademiju liderstva za prekograničnu saradnju, što je zapravo kurs učenja i djelovanja gradonačelnika, načelnika i svih službenika lokalnih samouprava.

„Akademija liderstva za prekograničnu saradnju (LAP) je prva konkretna aktivnost, nakon rata. Dubrovnik, Trebinje i Herceg Novi prvi put sarađuju, a glavni cilj saradnje je unapređenje kvaliteta života stanovnika navedenih gradova“, izjavila je Aliti Vlašić i precizirala da je dokument definisan 2014. godine kao saradnja Dubrovnika i Trebinja, a pomenute godine pridružio se i grad Herceg Novi.

Četvrti panel zaključio je ministar nauke i tehnologije u Vladi RS, Jasmin Komić, koji se obratio prisutnima, izrazivši zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu i dodavši da je Vlada RS bila uključena u sve segmente trebinjske Investicione konferencije i da će i u budućnosti podržati ovakve i slične projekte.

Nakon održanog panela IV, učesnici Investicione konferencije imali su priliku da obiđu Trebinje u pratnji lokalnih turističkih vodiča. Uvjerili su se u sve ljepote, vrijednosti i potencijale o kojima se i govorilo tokom trajanja konferencije „Investiraj u Trebinje“ 2017.