U Trebinju su danas potpisani ugovori sa 20 nezaposlenih lica iz Hercegovine koji će proći besplatnu teorijsko-praktičnu obuku za CNC operatera za obradu metala i time steći neophodno znanje i vještine za upravljanje ovom vrstom mašine, te sebi na ovaj način osigurati sigurno radno mjesto.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je ovo jedna od konkretnih akcija koja će doprinijeti otvaranju novih radnim mjesta i to u oblasti koja je izuzetno tražena na tržištu.

„Svim kandidatima koji uspješno završe obuku u radne knjižice će biti upisano da su obavili obuku, zbog čega će mnogo lakše da pronađu posao“, kazao je Ćurić.

On je rekao da, osim Industrije alata, još nekoliko privrednika posjeduje CNC mašine, te da ova obuka treba da obezbijedi 20 novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Direktor trebinjske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković naveo je da će teorijski dio nastave od 90 časova održati profesori Fakulteta za proizvodnju i menadžment, dok će praksu obaviti na CNC mašinama u Inudstriji alata.

„Napravili smo jedno široko partnerstvo od sedam partnera među kojima su, osim IAT-a, Fakulteta i Agencije, Grad Trebinje, švajcarski Helvetas, Privredna komora RS i Zavod za zapošljavanje Srpske“, naveo je Bošković.

Generalni direktor IAT-a Jovanka Uljarević kazala je da u ovom trenutku ovom preduzeću treba do osam CNC operatera.

„Cilj je da kandidati ne steknu samo sertifikat, već i da nauče da rade na EN i CNC manišama. Obuku će vršiti naši najbolji radnici“, rekla je Uljarevićeva.

Ispred fondacice „Helvetas“ Halko Basaraić istakao je da je veoma važno što se na jednom mjestu našao veliki broj partnera, te da mu je drago što je ova fondacija podržala projekat koji pretpostavlja i nova radna mjesta.

On je dodao da očćekuje da će se i u budućnosti realizovati slični projekti uz podršku „Helvetasa“.

Među kandidatima je i Trebinjka Vanja Ateljević, koja kaže da je ova obuka izuzetna prilika za učenje, usavršavanje i budući rad na CNC mašini, odnosno programiranju na njoj.

„Ovo je veoma cijenjeno i svijetu i ne vidim razlog zašto se i mi ne bismo usavršavali u ovoj oblasti“, rekla je Ateljevićeva.