Na panelu posvećenom turizmu učesnicima Investicione konferencije predstavljeni su turistički potencijali Trebinja, te prezentovane ideje revitalizacije Starog grada, formiranja istraživačke stanice za mlade talente u objektu stare škole u Zgonjevu, te razvoja turističke destinacije Ubla.

Sa geografskom pozicijom u zaleđu južnog Jadrana, 25 kilometara od obale, u  trouglu gradova sa UNESKO-vom baštinom, ali i vlastitim prirodnim ljepotama, mediteranskom klimom i bogatim kulturnoistorijskim nasljeđem – Trebinje ima izuzetne potencijale za razvoj turizma“, rekao je direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić.

On je dodao da Trebinje postaje prepoznatljivo i po gastro ponudi sa autentičnim okusima i mirisima Hercegovine, koje nude „jedinstveno živopisna“ trebinjska zelena pijaca, ugostiteljski objekti a u posljednje vrijeme i seoska gazdinstva, te da posebnu ekspanziju na ovom polju doživljavaju vinski podrumi, kojih je danas 16 registrovanih.

Podsjećajući da je Trebinje grad sa najviše nacionalnih spomenika u BiH, čak 88 na listi, Radić ističe da posjetioci imaju šta da vide i kada je u pitanju kulturna baština i vjerski turizam, a grad sve više okuplja i poklonike prirode, sportskog i avanturističkog turizma, koji danas u Trebinju imaju priliku da uživaju u raznim adrenalinskim „dispilinama“ – od lova i ribolova, do biciklizma, planinarenja i paraglajdinga.

Radić je rekao da je turizam u Trebinju privredna grana sa konstantnom stopom rasta – te da grad u prosjeku svake godine bilježi povećanje obima turističkog prometa za 15%.

OBNOVA KASTELA, ISTRAŽIVAČKA STANICA U ZGONJEVU I SKIJANJE NA UBLIMA

Prezentujući osnovni idejni koncept revitalizacija Starog grada, arhitekta Ninoslav Ilić rekao je da poseban akcenat pri budućim arhitektonskom osmišljavanju ove urbane cjeline mora biti na neiskorišćenom potencijalu kastela kao „grada na vodi“ i  spoja „Meditarana i kontinenta“.

Ilić je učesnicima skupa predstavio i svoja idejna rješenja oživljavanja dijelova Starog grada koji se oslanjaju na rijeku, te atraktivne ilustracije obnove vodenog kanala – hendeka oko zidina kastela.

Poseban akcenat mora biti na aktiviranju hendeka, što je raritet i atrakcija – čime bi Trebinje postalo jedini grad u širem okruženju u čiji se centar može ući – i vodenim putem“, kaže Ilić.

Važan segment buduće revitalitalizacije, dodaje on, bila bi i rješenja koja bi oživjela mrežu uskih ulica i pijaceta kastela, uz naglašavanje njihovog mediteranskog duha, kroz specifičan mobilijar i rastinje ovog podneblja.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja dr Dragoslav Banjak predstavio je projekat formiranja istraživačke stanice za mlade talente u Trebinju u objektu stare škole u Zgonjevu, za čije su rekonstrukciju već obezbijeđeno milion KM iz Fondacije neimara škole „Zadužbine Rista i Trifuna braće Petrović iz Zgonjeva“.

Istraživačka stanica u Zgonjevu bila bi formirana po uzoru na sličnu ustanovu iz Petnice kod Valjeva.

Opšti ciljevi njenog rada predviđeno je da budu – podrška školama i unapređenje kvaliteta sadržaja i metoda nastavnog rada, a naročito, neposredno obrazovanje mladih koji pokazuju skolnosti i sposobnosti da se bave naučnim i istraživačkim radom“, rekao je Banjak.

Kako Trebinje ne bi moglo da računa na turizam samo u ljetnom periodu – postavljeni su idejni temelji razvoja zimskih kapaciteta na izletištu Ubla.

Prezentujući idejni projekat „Turistička destinacija Ubla“, direktor Turističke organizacije grada Trebinja  Marko Radić rekao je da se perspektive turističkog razvoja ove „vazdušne banje“ oslanjaju na geografskom položaj u neposrednom zaleđu svjetski pozatih primorskih destinacija, prirodnim i infrastrukturnim uslovima, te tradiciji – da su Ubla ranije bila omiljena destinacija za ljubitelje prirode i skijanja, naročito iz Dubrovnika.

Planirane su aktivnosti uređenja i adaptacije ski-staze i postavljanje ski-lifta, sa sistemom za vještačko osnježavanje,  jezerom za akumulaciju vode i topovima za planiranje snijega, izgradnja dječijeg  Ski- vrtića, te renoviranje planinarskog doma i sanacija pristupnih puteva“ , pojasnio je Radić.

PODRŠKA PREDSJEDNIKA DODIKA

Investicionu konferenciju u Trebinju danas poslijepodne posjetio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, s ciljem,  kako je poručio  – da pruži podršku skupu „koji promoviše Trebinje i mogućnosti investiranja“.

„Trebinje za Republiku Srpsku ima strateški značaj i Republika Srpska će podržati napore ove lokalne zajednice na stvaranju uslova za investicije i razvoj, uvjereni da Trebinje u ovom smislu ima značajne resurse“, rekao je Dodik, obraćajući se gostima i učesnicima trećeg panela posvećenog turizmu.

Predsjednik Dodik je istakao da Srpska nastoji da kreira stimulativan ambijent za razvoj realnog sektora, prije svega najnižom  stopom poreza na dobit i politikom „jeftine energije“- zbog čega je cijena struje u RS danas najjeftinija u okruženju.