Predstavnici Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske danas su u Trebinju predstavili šesti javni poziv za dodjelu 655.000 KM bespovratnih sredstava namijenjenih jedinicama lokalne samouprave kao podrška prioritetnim projektima u oblasti javnih usluga i ruralnog razvoja.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju IRB-a Mirko Bošnjak rekao je da se, prema ranijim iskustvima, očekuje oko sedam projekata i da je iz jedne jedinice lokalne samouprave prihvatljivo finansiranje samo jedne projektne aplikacije.

On je naveo da su u ovom ciklusu sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske posredstvom Razvojnog programa UN.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da je ova agencija u protekle dvije godine bila korisnik sredstava Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

On je naveo da su u dva ciklusa kroz odobrene projekte unaprijedili infrastrukturu lokalnih poljoprivrednih proizvođača, odnosno poljoprivrednih gazdinstava.

“U prvom ciklusu smo za 35 korisnika nabavili 35 plastenika površine 100 metara kvadratnih sa pratećom opremom i organizovali više edukacija na različite teme kako bi unaprijedili poslovne vještine i osnažili kapacitete gazdinstava”, rekao je Bošković.

On je dodao da je u tekućoj godini kroz projekat “Mali proizvođač-veliki agro-resurs” obezbijeđena infrastruktura za partnera na projektu Agrarni fond kroz nabavku plastenika od 300 metara kvadratnih i nabavku kombi vozila hladnjače koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u Trebinju.

“Cilj je da kroz ovaj poziv grad Trebinje u saradnji sa agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća aplicira za dva projekta. Jedan projekat će se ticati unapređenja poljoprivredne proizvodnje i osnaživanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača, a drugi će biti iz oblasti unapređenja javnih usluga”, rekao je Bošković novinarima.

On je naveo da su kroz prethodna dva poziva iskorišteno oko 200.000 KM iz Finansijskog mehanizma i istakao da su partneri na ovom projektu bili grad Trebinje koji je u oba slučaja učestvovao sa oko 25 odsto od ukupne vrijednosti projekta i gradski Agrarni fond.

Zamjenik načelnika opštine Berkovići Bojan Samardžić rekao je da je ova opština pripremila projektni prijedlog za izgradnju parka sa sadržajem za djecu.