Trebinjska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća nabavila je novu kombi-hladnjaču i plastenik, koji su obezbijeđeni putem projekta “Mali proizvođač, veliki agroresursi” Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je istakao da je riječ o projektu podrške poljoprivrednim proizvođačima, čija je vrijednost oko 122.000 KM, dok je učešće Grada 25 odsto.

“Ovu opremu koristiće će Agrarni fond i biće od velikog značaja za sve poljoprivrednike. Želim da pohvalim Agenciju za mala i srednja preduzeća koja je uspješno pripremila projekat, aplicirala i sada radi na njegovoj realizaciji”, naveo je Ćurić.

On je kazao da će ovim projektom poljoprivrednicima biti mnogo lakše da prošire proizvodnju, ali i da Agrarni fond izvrši snabdijevanje “Hercegovačke kuće”.

“A kada bude postavljen plastenik od 300 metara kvadratnih Agrarni fond će moći da izađe u susret poljoprivrednicima da se za manje novca nabave rasad voća i povrća, odnosno da sami proizvode za tržište”, naveo je Ćurić.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković istakao je da su ovim projektom drugu godinu zaredom direktno osnaženi registrovani poljoprivredni proizvođači sa područja Trebinja, kojima je prošle godine uručeno 35 plastenika, te za njih održano nekoliko stručnih predavanja o plasteničkoj proizvodnji.

“Sada smo nabavili kombi-hladnjaču i plastenik od 300 metara kvadratnih, čime smo poboljšali kapacitete Agrarnog fonda, koji će ih koristiti”, naveo je Bošković.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je da će registrovani poljoprivrednici koji nemaju vlastiti prevoz do hladanjača sada na raspolaganju imati kombi-hladnjaču da izvrše prevoz.

On je istakao da će novi plastenik, koji tek treba da se postavi, imati sistem grijanja i provjetravanja, te posebne stolove za proizvodnju rasada.

“Sada će biti stvoreni uslovi da i Agrarni fond ima sopstvenu proizvodnju, da stvaramo novu vrijednost i samim tim imamo veće prihode”, naveo je Dutina.