Redovan godišnji sastanak sa lokalnim razvojnim agencijama Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća održala je prošle sedmice u Trebinju. Cilj sastanka bila je razmjena iskustava i dobrih praksi u podršci sektoru malih i srednjih preduzeća i razvoja uopšte.
Centralna tema ovogodišnjeg sastanka bile su izmjene i dopune Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva čiji je prijedlog nedavno usvojila Vlada RS, a uskoro bi se trebao naći i pred poslanicima narodne skupštine RS.
Direktor RARS-a Marinko Đukić naglasio je da se pomenutim zakonom Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća transformiše u Razvojnu agenciju Republike Srpske, a lokalne razvojne agencije u razvojne agencije lokalnih zajednica čime se širi i domen njihove nadležnosti.
– Važna izmjena odnosi se na promociju ulaganja. To je bitno, jer ova agencija treba da postane servis za investitore koje mi ne dijelimo na strane i domaće – rekao je Đukić.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je od izuzetne važnosti što je sastanak organizovan baš u Trebinju jer je to prilika da se gostima prezentuju iskustva i rezultati razvoja naročito u oblasti turizma.
– Danas smo vidjeli i određene prezentacije, šta se radi u okruženju, kako bismo mogli primjeniti ideje u našim lokalnim zajednicama. Mi možemo dosta toga da ponudimo investitorima i potrudićemo se da izdvojimo vrijeme za sve one koji su ozbiljni da im prezentujemo olakšice koje nudi lokalna zajednica i naše planove za budućnost – rekao je gradonačelnik Ćurić.
Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja je izrazio nadu da će do sljedećeg koordinacionog sastanka za 12 mjeseci imati uspješne rezultate i određeni broj projekata koji će biti uspješno realizovani.
– Moći ćemo razgovarati konkretno i o novim zapošljavanjima, investicijama i projektima prekogranične saradnje koji su veoma važni. Podrška investitorima i lokalnim i stranim je bitna. Radimo intezivno sa Gradskom upravom i u komunikaciji smo sa određenim investitorima. A što se tiče naše agencije, trenutno realizujemo šest projekata koji su finansirani iz domaćih izvora i od sredstava odobrenih od međunarodnih donatora u vrijednosti od oko 700 hiljada KM – istakao je Bošković
Mihajlo Vujović, menadžer Opštine Bileća je pohvalio rad Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, posebno istakavši zajedničke aktivnosti.
– Zahvaljući saradnji sa ovom agencijom u Bileći će se nastaviti projekat „Akcelerator“ kako bi se pružila prilika za edukaciju i finansijsku pomoć svima onima koji imaju ideje za preduzetništvo ili za razvoj bilo kakvog biznisa – rekao je Vujović.