Privreda i poljoprivreda našli su se u centru pažnje drugog panela Investicione konferencije, a posebnu pažnju izazvalo je obraćanje generalnog direktora kompanije „Swisslion Takovo“ gospodina Rodoljuba Draškovića.

„Neophodno je da se investira u realni sektor jer trebinjski i hercegovački narod hoće da radi, treba da radi i zna da radi“, rekao je Drašković i izrazio želju da uzme u zakup značajan dio poljoprivrednog zemljišta na području Trebinja ukoliko za to, kako on kaže, budu obezbijeđene neophodne agro-tehničke mjere.

Drugi panel obuhvatio je detaljne informacije, od privrednih i poljoprivrednih potencijala do konkretnih projekata spremnih za ulaganje investitora.

Najviše se govorilo o pokazateljima poslovanja privrede grada Trebinja, privrednom razvoju, energetici, metalo-prerađivačkoj i tekstilnoj industriji. Takođe, drugi panel se odnosio i na raspoloživo poljoprivredno zemljište, navodnjavanje na teritoriji grada, ali i na podršku i pogodnosti u sektoru privrede, koje Grad Trebinje nudi.

Panelisti na temu privrede i poljoprivrede su bili: dr Blagoje Šupić, Branka Ratković i Veselin Dutina, a upravo su oni mogli najbolje predstaviti temu drugog panela Investicione konferencije.

O značaju elektroenergetskih potencijala za ovu regiju govorio je doktor Blagoje Šupić, finansijski direktor ERS naglašavajući da su u planu značajni poduhvati u izgradnji novih elektroenergetskih potencijala.

O razvoju metalskog dijela industrije „Swisslion IAT“  govorila je generalni direktor Branka Ratković.

„Visokom profesionalnošću i odgovornošću u proizvodnji alata „Swisslion IAT“  doprinosi ostvarenju ciljeva kvaliteta po kome smo prepoznatljivi širom svijeta“, istakla je Ratković.

„Trebinje raspolaže značajnim područjima za izdavanje zemljišta u zakup i koncesiju sa mogućnošću navodnjavanja, što je od izuzetnog značaja za razvoj poljoprivrede“, izjavio je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.

Na današnjem panelu o podsticajima sa lokalnog, ali i republičkog nivoa govorio je Veselin Savić, predsjednik regionalne podružnice Privredne komore Republike Srpske – Trebinje.

Nakon dva uspješno zaokružena panela, treći će biti posvećen turizmu, koji je prethodnih godina doživio apsolutni procvat, te je Trebinje postalo prepoznatljiva lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali i regiona.