Razlozi za investiranje

Zašto investirati u Trebinje

    Položaj, klima i prirodni resursi osnovni su razvojni potencijal Trebinja. Razlozi za investiranje u Grad Trebinje su mnogobrojni:

  • Geografski položaj veoma povoljan: na tromeđi tri države
  • Klima je blaga mediteranska i pogodna je za uzgoj svih mediternskih kultura
  • Posjeduje značajne prirodne resurse: hidropotencijal i sunčevu energiju (preko 260 sunčanih dana godišnje)
  • Posjeduje nezagađeno poljoprivredno zemljište (posebno mogućnost proizvodnje organske hrane). Područje grada ima tri veća obradiva polja: Trebinjsko, Ljubomirsko i Popovo polje
  • Područje Hercegovine je najpogodnije područje za proizvodnju meda, vina, uzgajanje duvana i aromatičnih biljaka. Poznato je po svom visokokvalitetnom ljekovitom bilju koje se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji
  • Mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina preko 90%
  • Posjeduje bogat turistički potencijal: raskošnu i očuvanu prirodu, kulturno – istorijske spomenike, vjerske objekte, tradicionalne kulturne manifestacije
  • Jedan od pravaca razvoja je ulaganje u oblasti obrazovanja i nauke. U gradu djeluju: 4 osnovne, 4 srednje škole i 4 fakulteta (Fakultet za proizvodnju i menadžment, Visoka škola za turizam i hotelijerstvo, Akademija likovnih umjetnosti i Poljoprivredni fakultet) sa ciljem da preraste u Univerzitetski centar. Na području grada djeluju i dvije agencije za učenje stranih jezika.
  • Prijatno mjesto za rad i život: bogato kulturno nasljeđe, mnogobrojne prirodne ljepote, tradicionalna domaća jela, bogat kulturni život, dobra saobraćajna povezanost

Preduslov za privlačenje stranih investicija je konkurentan poslovni ambijent i informisanje investitora o potencijalnim mogućnostima za razvoj našeg grada. U cilju poboljšanja privrednog ambijenta koji bi stvorio uslove za brži razvoj privrede, na nivou lokalne uprave grada pruža se finansijska i institucionalna podrška.

• Usluge gradske uprave

Grad Trebinje je razvio visok nivo usluga kroz otvaranje centara:

Centar za usluge građanima obezbjeđuje brzu i efikasnu uslugu gdje građani na jednom mjestu, u najkraćem mogućem roku, mogu da riješe zahtjev upućen gradskoj upravi. Na rapolaganju su svi vodiči kroz gradsku upravu, kao i obrasci koji su im potrebni za ostvarivanje prava. U okviru Centra za usluge građanima, postavljen je šalter pošte, tako da građani mogu na licu mjesta izvršiti neophodne novčane uplate (takse i dr.), vezane za rješavanje zahtjeva i ostvarivanje prava.

Kontakt osoba: Dejan Janković

Telefon: 059  273- 460

Email: dejan.jankovic@trebinje.rs.ba

Centar za dozvole iz oblasti građenja i preduzetništva sa ciljem skraćenja postupka dobijanja raznih dozvola za gradnju (rok 30 dana za kompletnu i urednu dokumentaciju), odnosno registraciju radnji (rok 1-3 dana za kompletiranu dokumentaciju)

Kontakt osoba: Savo Setenčić

Telefon: 059 273-460, 059 273-473

Email: savo.setencic@trebinje.rs.ba

Kancelarija za građane – cilj rada kancelarije je da se dodatno unaprijedi komunikacija između građana i nadležnih odjeljenja i javnih ustanova.

Kontakt osoba: Slavenko Lakić

Telefon: 059 273 460

Email: slavenko.lakic@trebinje.rs.ba

Kancelarija za preduzetništvo – cilj i fokus rada kancelarije je pomoć već registrovanim preduzetnicima kao i registracija novih samostalnih preduzetnika uz informativni i savjetodavni pristup.

Želja (ali i obaveza po BFC standardu) Gradske uprave jeste omogućavanje pokretanja preduzetničke djelatnosti unutar 24 časa od trenutka podnošenja zahtjeva za registraciju djelatnosti.

Kontakt osoba: Jelena Milinić

Telefon: 059 273 460

Email: jelena.milinic@trebinje.rs.ba

Inspekcijski nadzor i usluge komunalne policije

U Odsjeku za inspekcijske poslove obavljaju se poslovi inspekcijskog nadzora iz oblasti prometa roba i usluga, poljoprivrede, zaštite bilja i slatkovodnog ribarstva, zdravstvene zaštite životinja i veterinarske djelatnosti, saobraćaja, prostornog uređenja i građenja, zaštite životne sredine, zdravstvene zaštite ljudi, sanitarne zaštite i radnih odnosa.

U Odsjeku komunalne policije obavljaju se poslovi komunalno-inspekcijskog nadzora nad primjenom zakona, drugih propisa iz oblasti komunalnih i drugih djelatnosti, utvrđenih Zakonom o komunalnoj policiji.

Telefon: 059 273 361

Email: inspekcije@trebinje.rs.ba

• Dostupne poslovne institucije:

1. Razvojna agencija TREDEA

Osnovana je sa ciljem stvaranja uslova i pružanja podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i njihovo kvalitetno uključivanje u ekonomske i finansijske tokove (pomoć na početku pokretanja biznisa), putem sledećih aktivnosti: – Podsticanje osnivanja, poslovanja i razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća, pružanjem pomoći, savjeta i informacija, obuka i konsalting usluga Agencija treba da zauzme vodeću ulogu u razvoju tržišta usluga za MSP, da pridobije povjerenje klijenata kvalitetom usluga sa namjerom da nauči preduzetnike da su te usluge od velike važnosti za poslovni uspjeh. Prioriteti u radu Agencije su sledeći: – Izrada i implementacija razvojnih projekata – Pružanje pravnih i konsalting/savjetovanja svojim klijentima – Promocija preduzetništva na teritoriji grada Trebinja, – Organizovanje edukativnih događaja za potencijalne i postojeće preduzetnike

2. Poslovna zona Volujac (površine 85 hektara) Lokacija za izgradnju privrednih kapaciteta, određena „Zoning planom“ prije 20 godina – Udaljena je 4 km od centra grada na magistralnom putu M20 – prema Dubrovniku sa desne strane – Trafo stanica 35/10 kV – Urađena vodovodna infrastruktura (promjer cijevi 100 mm, kapacitet koji ne zahtjeva složenije tehnološke procese) – Kanalizacija se ne može priključiti na gradsku mrežu, treba tražiti drugo rješenje – Pristupni put do Volujca, dužine 1km je asvaltiran – Vlasništvo zemlje:grad 11%, RS 41%, privatni subjekti 48% – Do sada se u zoni nalaze 6 preduzeća – Udaljenost zone od magistralnog puta: 1km, od željeznice: 70km, od morske luke: 30km, od zračne luke: 45km.

Programi u cilju ekonomskog razvoja i jačanja privrede

1. Javni poziv nezaposlenim licima za korišćenje sredstava za samozapošljavanje u 2023.god.
Grad Trebinje objavio je Javni poziv nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje-Biro Trebinje, a koja su zainteresovana za započinjanje vlastite djelatnosti što podrazumijeva i registraciju poslovnog subjekta u skladu sa Zakonom. Ciljnu kategoriju za podnošenje zahtjeva po ovom pozivu čine nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje-Biro Trebinje prije objavljivanja javnog poziva, kao aktivni tražioci posla. Sredstva koja se odobre po ovome Javnom pozivu su nepovratna i imaju karakter subvencije. Subvencija se dodjeljuje za samozapošljavanje u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva uz uslov da djelatnost nastave obavljati najmanje 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora o subvenciji.

2. Program za otvaranje novih radnih mjesta – zapošljavanje
Predmet ovoga Programa je dodjela podsticajnih sredstava za direktno otvaranje novih radnih mjesta u privrednim društavima i kod samostalnih preduzetnika, a u cilju obezbjeđenja kvalifikovane radne snage na tržištu rada, te podrške konkurentnosti privrednim subjektima.
Podsticajna sredstva su namjenjena:
–  privrednim društvima i samostalnim preduzetnicima koji obavljaju privrednu djelatnost, a registrovani su na teritoriji Grada Trebinja, te izdvojenim poslovnim jedinicama privrednih društava koje su registrovane kod registarskog suda u Gradu Trebinju i izdvojenim poslovnim jedinicama samostalnih preduzetnika registrovanim na području grada Trebinja, kao stimulacija kod otvaranja novih radnih mjesta.

Privredni događaji i projekti

1. „Sajam meda i vina“ Trebinje

Tradiconalna manifestacija „Sajam meda i vina“ Trebinje, održava se od 2007. godine, u okviru Preobraženskih svečanosti i Krsne slave Grada Trebinja. Organizator ove manifestacije je  Agrarni fond Grada Trebinja u saradnji sa Pčelarskaom zadrugom „Žalfija” i Udruženjem pčelara „Leotar”, pod pokroviteljstvom  Grada Trebinja. Tom prilikom na jednom mjestu okuplja se veliki broj kako domaćih izlagača, tako i iz regiona Bosne, Srbije, Crne Gore, Hrvatske. Naši izlagači su pčelari, prozvođači pčelarske opreme, prozvođači prirodne kozmetike na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Takođe, važan učesnik sajma je Udruženje vinara i vinogradara „Vinos“ Trebinje, koje okuplja uzgajivače grožđa i proizvođače visokokvalitetnih vina. Tradicionalno, prvi štand čini bogata trpeza hercegovačkih domaćih specijaliteta, pršut, sir, masline, gdje svi gosti mogu da probaju izložene delicije, degustiraju razna vina i probaju specifične lokalne proizvoda. Sajam se organizuje u Dučićevoj ulici, koja je središte dešavanja slavskih svečanosti. Od 2018. godine uvedena je i dodjela plaketa za „najljepše uređen štand“ i „štand sa najraznovrsnijom ponudom pčelinjih proizvoda“.

U organizaciji sajma važnu ulogu ima Pčelarska zadruga „Žalfija” i Udruženje pčelara „Leotar” sa ulogom da animiraju svoje zadrugare i članove, za masovnije učešće na sajmu.

Drugog dana sajma, od 2015. godine, pored izlagača,  Privredna komora Republike Srpske i područna Privredna komora Trebinje pridružuju se, sa manifestacijom “Karavan domaćih proizvoda” u okviru projekta “Naše je bolje” sa ciljem promovisanja  domaćih proizvoda. U okviru ove manifestacije, privredni subjekti i mali preduzetnici iz cijele Republike Srpske izlažu svoj bogat asortiman hrane, gdje je skoro uvijek obavezna degustacija prozvoda. Izlagači dolaze iz Banja Luke, Gradiške, Prijedora, Prnjavora, Kozarske Dubice, Nevesinja, Bileće, Ljubinja i drugih gradova Republike Srpske.

2. „Herceg fest“

Manifestacija „Herceg fest“ Trebinje ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da postane tradicionalna. Održava se 25. maja. Izlagači su kooperanti Agrarnog fonda, koji svoje proizvode plasiraju putem Hercegovačke kuće. Ovaj sajam ima ulogu, pored promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda, obilježavanja i otvaranja početka turističke sezone našeg grada. Organizator ove manifestacije je Agrarni fond Grada Trebinja u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Trebinja, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

3. Projekti
Grad Trebinje je otvoren prema projektnom pristupu Evropskim institucijama i fondovima, te se do sada učestvovalo i kvalitetno implementiralo niz međunarodnih projekata a u toku je nekoliko projekata u čijoj implementaciji trenutno učestvujemo, kao što su:

  • Projekat Eupolis – novim tehnologijama do zdravije životne sredine

Međunarodni projekat euPolis  finansira program Horizon 2020, a koordinira Nacionalni Tehnički Univerzitet u Atini povezujući znanje i iskustvo 28 partnerskih organizacija iz cijelog svijeta. Cilj projekta  euPOLIS je urbano planiranje inspirisano prirodnim rješenjima za unapređenje zdravlja i blagostanja građana.Grad Trebinje je u ovom timu prepoznat kao jedan od pet gradova “sljedbenika”, koji ima zadatak da preuzme i implementira euPOLIS rješenja.

Vrijednost projekta 11 .170. 720,25 eura.

  • MEG-Projekt općinskog okolišnog upravljanja

Cilj projekta je doprinijeti daljnjoj demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini, kao i uvođenju efektivnijih i efikasnijih javnih usluga za građane i građanke.

Ovo se planira postići kroz dijalog o politici dobre lokalne uprave, zajedno s regulatornim poboljšanjima na području usluga vodosnabdjevanja i upravljanja otpadnim vodama, koji će u konačnom omogućiti efektivnije, pravičnije i održivo pružanje osnovnih lokalnih usluga.

Donator: UNDP-Vlada Švajcarske

Trajanje projekta: 2021 – 2025. godine

  • PIPLS – Analiza praksi upravljanja imovinom na nivou JLS

Cilj projekta  – Pružanje tehničke podrške pri uspostavljanju sistema za strateško upravljanje javnom imovinom, podrška u cilju optimiziranja javne potrošnje i povećanja ulaganja u kapitalne investicije i usluge definirane u razvojnim strategijama, unapređenja interne kontrole te praksi i procedura za javne nabavke te konkretna intervencija u cilju unapređenja javnih usluga.

Donator: UNDP

Trajanje projekta: 2021-2023. godine

  • Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (MZ)

Opši cilj  projekta jeste unapređenje kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ).

  • MZ kao legitimna tijela: orijentisane ka građanima, vođene ženama liderkama, pouzdane i finansijski nezavisnije;
  • Stvorene finansijske osnove za uspješne MZ koje imaju snagu, ambiciju i kreativnost za transformaciju lokalnih područja mobilisanjem ljudskog kapitala i energije;
  • Ostvarene veze između građana i jedinica lokalnih samouprava;
  • Promjene u ponašanju: građani vide MZ kao prostore u kojima se okupljaju kako bi komunicirali i uključivali se, identificirali i rješavali probleme, upućivali svoje probleme lokalnim vlastima, učestvovali u planiranju, potrošnji javnog novca i donosili odluke koje utiču na život ljudi;
  • Promjene javnih politika koje viziju pozicioniraju u cjelokupan sistemski okvir.

Donator: „Razvojni program ujedinjenih nacija“ UNDP

Trajanje projekta:  mart 2020 – februar 2024.

  • EU4Agri

Cilj projekta je unaprijediti prodaju poljoprivrednih proizvoda, unaprijediti kvalitet i sigurnost hrane koja se iznosi na tržiše, te obezbijediti bolje higijenske uslove prodajnih mjesta. Biće uspostavljeno jedno novo prodajno mjesto za poljoprivredno-prehrambene proizvode – pijaca.

Donator: UNDP

Trajanje projekta:  2021 – 2023. godine