Razlozi za investiranje

Preduslov za privlačenje stranih investicija je konkurentan poslovni ambijent i informisanje investitora o potencijalnim mogućnostima za razvoj našeg grada. U cilju poboljšanja privrednog ambijenta koji bi stvorio uslove za brži razvoj privrede, na nivou lokalne uprave grada pruža se finansijska i institucionalna podrška.

• Usluge gradske uprave

Grad Trebinje je razvio visok nivo usluga kroz otvaranje centara:

– Centar za usluge građanima obezbjeđuje brzu i efikasnu uslugu gdje građani na jednom mjestu, u najkraćem mogućem roku, mogu da riješe zahtijev upućen gradskoj upravi službi. Na rapolaganju su svi vodiči kroz gradsku upravu, kao i obrasci koji su im potrebni za ostvarivanje prava. U okviru Centra za usluge građanima, postavljen je šalter pošte, tako da građani mogu na licu mjesta izvršiti neophodne novčane uplate (takse i dr.), vezane za rješavanje zahtjeva i ostvarivanje prava. Na posebno određenim mjestima u Centru, građanima su na raspolaganju i svi vodiči kroz gradsku upravu, kao i obrasci koji su im potrebni za ostvarivanje prava.

– Centar za dozvole iz oblasti građenja i preduzetništva sa ciljem skraćenja postupka dobijanja raznih dozvola za gradnju (rok 30 dana za kompletnu i urednu dokumentaciju), odnosno registraciju radnji (rok 1-3 dana za kompletiranu dokumentaciju)

– Inspekcijski nadzor i usluge komunalne policije

• Dostupne poslovne institucije:

1. Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP)

Osnovana je sa ciljem stvaranja uslova i pružanja podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i njihovo kvalitetno uključivanje u ekonomske i finansijske tokove (pomoć na početku pokretanja biznisa), putem sledećih aktivnosti: – Podsticanje osnivanja, poslovanja i razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća, pružanjem pomoći, savjeta i informacija, obuka i konsalting usluga Agencija treba da zauzme vodeću ulogu u razvoju tržišta usluga za MSP, da pridobije povjerenje klijenata kvalitetom usluga sa namjerom da nauči preduzetnike da su te usluge od velike važnosti za poslovni uspjeh. Prioriteti u radu Agencije su sledeći: – Izrada i implementacija razvojnih projekata – Pružanje pravnih i konsalting/savjetovanja svojim klijentima – Promocija preduzetništva na teritoriji grada Trebinja, – Organizovanje edukativnih događaja za potencijalne i postojeće preduzetnike

2. Poslovna zona Volujac (površine 85 hektara) Lokacija za izgradnju privrednih kapaciteta, određena „Zoning planom“ prije 20 godina – Udaljena je 4 km od centra grada na magistralnom putu M20 – prema Dubrovniku sa desne strane – Trafo stanica 35/10 kV – Urađena vodovodna infrastruktura (promjer cijevi 100 mm, kapacitet koji ne zahtjeva složenije tehnološke procese) – Kanalizacija se ne može priključiti na gradsku mrežu, treba tražiti drugo rješenje – Pristupni put do Volujca, dužine 1km je asvaltiran – Vlasništvo zemlje: 55% državno i 45% privatno (moguća eksproprijacija) – Do sada se u zoni nalaze 5 preduzeća – Udaljenost zone od magistralnog puta: 1km, od željeznice: 70km, od morske luke: 30km, od zračne luke: 45km.

Planirani programi u cilju ekonomskog razvoja i jačanja privrede

1.Javni poziv nezaposlenim licima za korišćenje sredstava podrške samozapošljavanju

Ciljnu grupu po Programu samozapošljavanja čine nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Biro Trebinje, kao aktivni tražioci posla. Subvencija se dodjeljuje za samozapošljavanje (započinjanje sopstvenog biznisa) u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva (izuzev orginalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode),  uz uslov da djelatnost nastave obavljati najmanje 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora o subvenciji.

2.Javni poziv za korištenje sredstava podrške privrednim subjektima u početnim fazama poslovanja

Ciljnu grupu za podnošenje zahtjeva po ovome javniom pozivu čine privredni subjekti koji su uspješno koristili mjere podrške samozapošljavanja. Pod mjerama podrške samozapošljavanju podrazumjevaju se programi i pozivi vezani za podršku samozapošljavanju koje je raspisao Grad Trebinje. Pod poslovnim subjektima koji su uspješno iskoristili mjere podrške podrazumjevaju se oni subjekti koji su koristili navedene mjere i završili sve ugovorene obaveze po istim.

3.Javni poziv ugostiteljstvo obuka i dokvalifikacija

Grad Trebinje će objaviti Javni poziv ugostiteljskim objektima ragistrovanim za obavljanje djelatnosti pružanja smještaja, pripremanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva i turističkim agencijama čije je sjedište u Trebinju za korištenje finansijskih sredstava koja obezbjeđuje Grad Trebinje, za uplatu doprinosa na platu lica koja zaposle u svrhu osposobljavanja i probnog rada od 4 (četiri) mjeseca nezaposlenim licima, koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS – Filijala Trebinje. Pravo na dodjelu sredstava imaju svi poslodavci koji su vlasnici ugostiteljskih objekata ragistrovanih za obavljanje djelatnosti pružanja smještaja, pripremanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva i turističke agencije, a koji sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS – Filijala Trebinje zaposle lica na probni rad i osposobljavnje od 4 (četiri) mjeseca.

4.Javni poziv po programu prekvalifikacije

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti, Grad Trebinje će objaviti Javni poziv za stručno osposobljavanje (dokvalifikacija ili prekvalifikacija).

5.Javni poziv za stimulisanje otvaranja novih radnih mjesta

Predmet ovoga javnog poziva je dodjela podsticajnih sredstava za direktno otvaranje novih radnih mjesta u privrednim društvima i kod samostalnih preduzetnika sa područja grada Trebinja, kao i podrške u sufinansiranju nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim stručnim školama, a u cilju obezbjeđenja kvalifikovane radne snage na tržištu rada, te podrške konkurentnosti privrednih subjekata.

Privredni događaji i projekti

1. „Sajam meda i vina“ Trebinje

Tradiconalna manifestacija „Sajam meda i vina“ Trebinje, održava se od 2007. godine, u okviru Preobraženskih svečanosti i Krsne slave Grada Trebinja. Organizator ove manifestacije je  Agrarni fond Grada Trebinja u saradnji sa Pčelarskaom zadrugom „Žalfija” i Udruženjem pčelara „Leotar”, pod pokroviteljstvom  Grada Trebinja. Tom prilikom na jednom mjestu okuplja se veliki broj kako domaćih izlagača, tako i iz regiona Bosne, Srbije, Crne Gore, Hrvatske. Naši izlagači su pčelari, prozvođači pčelarske opreme, prozvođači prirodne kozmetike na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Takođe, važan učesnik sajma je Udruženje vinara i vinogradara „Vinos“ Trebinje, koje okuplja uzgajivače grožđa i proizvođače visokokvalitetnih vina. Tradicionalno, prvi štand čini bogata trpeza hercegovačkih domaćih specijaliteta, pršut, sir, masline, gdje svi gosti mogu da probaju izložene delicije, degustiraju razna vina i probaju specifične lokalne proizvoda. Sajam se organizuje u Dučićevoj ulici, koja je središte dešavanja slavskih svečanosti. Od 2018. godine uvedena je i dodjela plaketa za „najljepše uređen štand“ i „štand sa najraznovrsnijom ponudom pčelinjih proizvoda“.

U organizaciji sajma važnu ulogu ima Pčelarska zadruga „Žalfija” i Udruženje pčelara „Leotar” sa ulogom da animiraju svoje zadrugare i članove, za masovnije učešće na sajmu.

Drugog dana sajma, od 2015. godine, pored izlagača,  Privredna komora Republike Srpske i područna Privredna komora Trebinje pridružuju se, sa manifestacijom “Karavan domaćih proizvoda” u okviru projekta “Naše je bolje” sa ciljem promovisanja  domaćih proizvoda. U okviru ove manifestacije, privredni subjekti i mali preduzetnici iz cijele Republike Srpske izlažu svoj bogat asortiman hrane, gdje je skoro uvijek obavezna degustacija prozvoda. Izlagači dolaze iz Banja Luke, Gradiške, Prijedora, Prnjavora, Kozarske Dubice, Nevesinja, Bileće, Ljubinja i drugih gradova Republike Srpske.

2. „Herceg fest“

Manifestacija „Herceg fest“ Trebinje ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da postane tradicionalna. Održava se 25. maja. Izlagači su kooperanti Agrarnog fonda, koji svoje proizvode plasiraju putem Hercegovačke kuće. Ovaj sajam ima ulogu, pored promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda, obilježavanja i otvaranja početka turističke sezone našeg grada. Organizator ove manifestacije je Agrarni fond Grada Trebinja u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Trebinja, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

3. Projekti
Grad Trebinje je otvoren prema projektnom pristupu Evropskim institucijama i fondovima, te se do sada učestvovalo i kvalitetno implementiralo niz međunarodnih projekata a u toku je nekoliko projekata u čijoj implementaciji trenutno učestvujemo, kao što su:

1. Projekat prekogranične saradnje pod nazivom „Poboljšanje turističke i saobraćajne signalizacije na relaciji Trebinje – Nikšić“. Za ovaj Projekat je potpisan Ugovor sa Delegacijom EU u Sarajevu. Implementacija projekta traje 18 mjeseci sa početkom u februaru 2014. godine.

2. „Razvoj međunarodnog turističkog koridora kroz Južnu Hercegovinu i očuvanje okoliša“ koji traje od jula 2012. do juna 2015. godine, i koji inplementira Vlada Japana (JICA tim) i Vijeće ministara BiH (Tehnički komitet, Podkomitet i Radni timovi na lokalitetu Mostara i Trebinja). Krajnji cilj je stvaranje „Međunarodnog turističkog koridora“ u regiji Južne Hercegovine a svrha projekta je stvaranje održivog mehanizma za razvoj turizma kroz javno-privatna partnerstva.

Zašto investirati u Trebinje

  Položaj, klima i prirodni resursi osnovni su razvojni potencijal Trebinja. Razlozi za investiranje u Grad Trebinje su mnogobrojni:

 • Geografski položaj veoma povoljan: na tromeđi tri države
 • Klima je blaga mediteranska i pogodna je za uzgoj svih mediternskih kultura
 • Posjeduje značajne prirodne resurse: hidropotencijal i sunčevu energiju (preko 260 sunčanih dana godišnje)
 • Posjeduje nezagađeno poljoprivredno zemljište (posebno mogućnost proizvodnje organske hrane). Područje grada ima tri veća obradiva polja: Trebinjsko, Ljubomirsko i Popovo polje
 • Područje Hercegovine je najpogodnije područje za proizvodnju meda, vina, uzgajanje duvana i aromatičnih biljaka. Poznato je po svom visokokvalitetnom ljekovitom bilju koje se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji
 • Mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina preko 90%
 • Posjeduje bogat turistički potencijal: raskošnu i očuvanu prirodu, kulturno – istorijske spomenike, vjerske objekte, tradicionalne kulturne manifestacije
 • Jedan od pravaca razvoja je ulaganje u oblasti obrazovanja i nauke. U gradu djeluju: 4 osnovne, 4 srednje škole i 3 fakulteta (Fakultet za proizvodnju i menadžment, Visoka škola za turizam i hotelijerstvo i Akademija likovnih umjetnosti) sa ciljem da preraste u Univerzitetski centar. Na području grada djeluju i dvije agencije za učenje stranih jezika.
 • Prijatno mjesto za rad i život: bogato kulturno nasljeđe, mnogobrojne prirodne ljepote, tradicionalna domaća jela, bogat kulturni život, dobra saobraćajna povezanost